Kerkuil, vogel van de nacht

Kerkuil, vogel van de nacht deel 2

ringje tsjerkûlen yn fryslân

SAMENVATTING CLIPS, DEEL 1: 1-14 maart

DEEL 2, 14-28 maart

DEEL 3, 29 maart-10 april

DEEL 4, 11-25 april

DEEL 5, 25 april- 15 mei

zaterdag 20 maart 2010


Kerkuilenkast
Kerkuilen broeden graag in oude gebouwen, schuren, kerktorens en oude bomen. Door het alsmaar verder verdwijnen van deze natuurlijke nestgelegenheden ging het jarenlang erg slecht met de kerkuil in Nederland. Door het ophangen van nestkasten gaat het nu gelukkig weer een stuk beter met de kerkuil.
Biothoop:Halfopen cultuur landschappen.
Broedtijd:Half april tot in juli. Er zijn echter ook nog latere gevallen bekend.
Broedduur:30 tot 34 dagen.
Uitvliegtijd:60 dagen.
Opmerking:Gemiddeld 4 tot 7 eieren maar er zijn ook uitschieters tot wel 11 bekend. De kerkuil begint al na de leg van het eerste ei te broeden met het gevolg dat er veel verschil in grootte van de jongen zit. Bij voedselgebrek overleeft het jongste jong het vaak niet.
De meeste kasten worden in boerenschuren opgehangen en worden daartoe op een der hanebalken of boven een zoldertje bevestigd. Er dient natuurlijk voor gezorgd te worden dat de vogels de schuur in kunnen komen d.m.v. een openstaand raampje of een opening in de gevel. Bij overlast van de uitwerpselen kan de kast ook dichter tegen de gevel aangebracht worden en met een houten koker van ca. 1 meter lengte verbonden worden. Ook kan er een stuk doek of plastic onder de kast gespannen worden. Op de bodem van de kast kunt u een beetje turfmolm of zaagsel leggen. De kerkuil bouwt geen nest.
Een kerkuilenkast moet eigenlijk elk jaar, na een broedgeval, schoongemaakt worden.

1 opmerking:

  1. Tja, als ik op ruimte zou wonen, áls , dan kwam er zeker een kast bij ons in de schuur, maar ja....Mooi om even hier te neuzen. groet maha
    ( moeilijk om hier een reactie te plaatsen )
    http://rondomgroningen.web-log.nl/

    BeantwoordenVerwijderen